Vuoden aikana tapahtuvien henkilöstömuutosten takia toimistossamme avautuu Asiantuntijan tehtävä keväällä. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan MTA:n toimiston tiimiin, saat tarkempaa tietoa asiantuntijan tehtävästä tästä. Voit myös vinkata työpaikasta tuttavallesi.

MTA:n syyskokouksessa 12. joulukuuta Helsingissä liiton puheenjohtajaksi vuodelle 2015 valittiin jatkamaan maanviljelijä Kimmo Hovi Orimattilasta. Myös hallituksen kolme erovuoroista jäsentä valittiin uudelleen. Vuoden 2015 hallituksen kokoonpano on liitteen mukainen. Syyskokous käsitteli myös muut sääntömääräiset asiat. Tilaisuudessa kuultiin johtaja Tuula Kallion (Etera) esitys vuoden 2017 eläkeuudistuksesta.

Hallitus 2015 (pdf) >

MTA:n ja Tilastokeskuksen välillä on sovittu, että MTA:n jäsentoimialojen palkkatilasto kerätään jatkossa muun yksityisen sektorin tuntipalkkatilaston tiedonkeruun yhteydessä. Otostiedusteluna toteutettava kysely on nyt toteutettu ensimmäisen kerran koskien vuoden 2014 neljättä neljännestä. Aiemmin toukokuuta koskenut tilastokysely lopetetaan.

Toivomme, että jatkossa jäsenyrityksemme vastaavat Tilastokeskuksen toteuttamaan tilastokyselyyn, jossa käytetään esitäytettyjä sähköisiä lomakkeita. Liitteenä Tilastokeskuksen tiedote asiasta.

Tilastokeskuksen tiedote (pdf) >

Maaseudun Työnantajaliiton syyskokous pidetään 12. joulukuuta 2014 klo 9.30 alkaen. Kokouspaikka on työeläkevakuutusyhtiö Etera (osoite: Palkkatilanportti 1, Länsi-Pasila). Sääntömääräisten kokousasioiden lisäksi kuullaan johtaja Tuula Kallion esitys ajankohtaisesta työeläkeuudistuksesta. Pyydämme syyskokoukseen tulevia ystävällisesti ilmoittautumaan toimistoomme puhelimitse (09) 725 04 500 tai sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Liitteenä kokouspäivän ohjelma ja asialista. Tervetuloa kokoukseen!

Kokouskutsu (pdf)

MTA:n kotisivu on uudistettu. Kotisivulla kävijä saa yleisinformaatiota liiton toiminnasta, sopimusaloista ja voi myös liittyä jäseneksi jäsenlomakkeen täyttämällä.

Kotisivulta MTA:n jäsenet pääsevät Extranet-jäsensivuille, jotka toimivat kuten ennenkin. Kaikki Extranetin käyttäjät saavat tästä ilmoituksen sähköpostilla.

Extranet-jäsensivuille pääsy edellyttää käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jos Sinulla ei vielä näitä ole, ota yhteyttä toimistoomme: info(at)tyonantajat.fi. Extranetistä löytyvät mm. työehtosopimus, jäsentiedotteet sekä erilaiset työsuhdeasiain lomakkeet. Lähetämme myös Extranetistä jäsenillemme jäsentiedotteita.

 

Liity nyt MTA:n jäsenpalveluun ilmaiseksi!

Viher- ja ympäristörakentamisalan uusi työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 – 31.1.2017. Sopimusta sovelletaan viher- ja ympäristörakentamisessa, viheralueiden hoitotöissä sekä myös viheralueiden suunnittelussa.

Työnantaja pysyy parhaiten ajan tasalla työehtosopimuksen ja lainsäädännön muutoksista olemalla MTA:n jäsenpalvelun piirissä. Jäsenpalvelu sisältää:

• Jäsentiedotteet sähköpostitse ja kirjeitse muuttuvista ja ajankohtaisista asioista
• Extranet-jäsensivujen materiaali (esim. lomakkeet eri kieliversioina)
• Lakimiesten neuvontapalvelu vapaasti käytettävissä
• Työsuhdeasioiden koulutusta "Työsuhdeasiain Päivien" muodossa
• Yrityskohtainen konsultointi, yrityskäynnit

Työnantajaliiton jäsenmaksu perustuu yrityksen maksamaan palkkasummaan edelliseltä vuodelta. VYRA – MTA yhteistyösopimuksen mukaisesti jäsenmaksu MTA:ssa on 1. vuoden osalta alennettu eli 0,26 %, sen jälkeen 0,52 % palkkasummasta. Tarjous uusille jäsenille: liity tänä vuonna ilman jäsenmaksua ja ensi vuonna sovellettava jäsenmaksu on 0,26 %!

Jäsenyys palveluineen alkaa heti täytettyänne liittymislomakkeen kotisivullamme.
[avaa jäsenhakemus >]

MTA järjestää Työsuhdeasiain Päivä -koulutuksia Seinäjoella 14.10. ja Tampereella 22. – 23.10. Aiheina ovat "Työvoiman muutostilanteet" sekä "Työntekijä poissa työstä – pelisäännöt eri tilanteissa". Kummankin aiheen osalta työnantajan on hyvä tuntea oikeat menettelytavat, jotta esim. irtisanomistilanteissa työnantajalle ei aiheudu jälkiseuraamuksia. Koulutuspäivien ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät Extranet-sivulta kohdasta Jäsenkirjeet > Yhteiset (Y-kirjeet). Tervetuloa koulutukseen!

Mikäli et ole vielä MTA:n jäsentyönantaja olet kuitenkin tervetullut Työsuhdeasiain Päiville. Hyvitämme uudelle jäsenelle koulutustilaisuuden osallistumismaksun (50 euroa) MTA:n jäsenmaksussa. Ota yhteyttä toimistoomme Christel Wakkiseen puh. (09) 725 04 500 tai s-posti: info(at)tyonantajat.fi, niin saat lisätietoja päivien ohjelmasta ja liittymisestä.

Teemana maaseudun vihreät elinkeinot

Tänä vuonna Yrittäjän päivän teemana ovat maaseudun vihreät elinkeinot. Niihin perustuvat tuotanto-, jalostus- ja jakeluketjut työllistävät Suomessa lähes 400 000 ihmistä. Yrittäjiä Suomessa on n. 260 000.

Yrittäjän päivä on kasvanut monipuoliseksi valtakunnalliseksi teemapäiväksi, jota vietetään ympäri maan lukuisissa paikallisten yrittäjien, järjestöjen ja oppilaitosten yhteistilaisuuksissa.

Tämänvuotisen pääjuhlan isäntänä toimi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

MTA on myös mukana Yrittäjän päivä-tilaisuudessa tänään Helsingin pääjuhlassa.

NUORIA TYÖHÖN JA OPPIMAAN MAASEUTU-, PUUTARHA-, VIHER- JA TURKISTUOTANTOALOJEN TYÖPAIKOILLE

Maaseutuelinkeinojen, puutarha- ja viher- ja ympäristörakentamisalan- sekä turkistuotannon yrityksissä on työtä tarjolla nyt ja tulevaisuudessa. Ajatellen sekä nuorten työllistymismahdollisuuksia että yritysten työvoimatarpeita näiltä aloilta löytyy erilaisia mahdollisuuksia ammatilliseen koulutukseen ja myöhempään työuraan.

Työmarkkinaosapuolina Maaseudun Työnantajaliitto ja Puu- ja erityisalojen liitto haluavat osaltaan edistää nuorten mahdollisuuksia työhön ja koulutukseen sopimusaloillaan. Työehtosopimuksissa on sovittu mm. oppisopimusopiskelijoiden ja harjoittelijoiden palkkauksesta ja Tutustu ja tienaa –ohjelmasta.

Tähän tiedotteeseen on koottu nuorille soveltuvia reittejä työelämään ja ammatilliseen koulutukseen. Alan yritykset voivat omalta osaltaan olla aktiivisia ja tarjota esim. työssäoppimis- ja työkokeilupaikkoja ja sitä kautta myös rekrytoida yritykseen sopivia työntekijöitä. Käytännönläheisiin ammatteihin sopii usein esim. oppisopimuskoulutus.

Nuorten asema työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa on tärkeällä sijalla myös nykyisen hallituksen ohjelmassa. Vuoden 2013 alussa käynnistyneen Nuorten yhteiskuntatakuun tavoitteena on saada tulevaisuudessa jokainen nuori opiskelemaan tai sijoittumaan työelämään.

Nuoria kesätöihin ja tutustumaan maaseutu-, puutarha- ja viherrakennusalaan

Maaseudun Työnantajaliitto ja Puu- ja erityisalojen liitto ovat sopineet "Tutustu työelämään ja tienaa" –ohjelmasta vuosille 2014 – 2016.

Malli on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, ammattistarttilaisille ja lukiolaisille. Malliin kuuluvan kahden viikon harjoittelujakson tavoitteena on edistää peruskoululaisten, kymppiluokkalaisten, ammattistarttilaisten ja lukiolaisten tutustumismahdollisuuksia työelämään ja yrityksiin. Ohjelmalla ei ole tarkoitus korvata normaalia kesätyötä.

Kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää kestävän kesäharjoitteluohjelman mukainen työsuhde voidaan sijoittaa 1.6. – 31.8. väliselle ajalle. Harjoitteluohjelman suorittamisesta työnantaja maksaa kertakaikkisena palkkana 335 euroa, joka sisältää lomakorvauksen. Mikäli harjoittelujakso katsotaan tarkoituksenmukaiseksi sopia em. jaksoa pitemmäksi ajaksi, maksetaan näiltä lisäpäiviltä 33,50 euroa päivässä.

Työnantaja, oletko kiinnostunut saamaan ajankohtaista tietoa jatkuvasti? Järjestäytymällä MTA:n jäseneksi se onnistuu parhaiten. Katso jäsenpalvelumme kotisivultamme!

Koulutusta tarjolla yrittäjille

Hämeen, Oulun seudun ja Karelia-ammattikorkeakoulut haluavat tukea luonnonvara-alan yrittämistä järjestämällä Biotaloudesta bisnestä -koulutuksen syyskuusta alkaen.

Kyse on korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisestä täydennyskoulutuksesta (30 op), joka on osallistujille maksuton. Koulutus on suunnattu luonnonvara-alalla toimiville tai alalle siirtyville hortonomeille, agrologeille ja metsätalousinsinööreille sekä muille alasta kiinnostuneille korkeakoulutetuille tai vastaavat tiedot hallitseville. Koulutuksessa kehitetään omaa luonnonvara-alan yritystoimintaa. Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittautumisesta.

Ilmoittautuminen 8.9.2014 mennessä www.hamk.fi/ilmoittaudu - > luonnonvara-ala.

Lisätietoa >>

Maaseudun Työnantajaliitto MTA ry:n kevätkokous pidetään tiistaina 22.4. klo 10.00 Ravintola Finlaysonin Palatsin tiloissa Tampereella (osoite: Kuninkaankatu 1, Tampere). Kokouksen ohjelman voitte lukea kohdasta: Lue lisää

Kokousjärjestelyjen takia pyydämme kevätkokoukseen tulevia ystävällisesti ilmoittautumaan toimistoomme Christel Wakkiselle, puh. (09) 725 04 500 tai sähköpostitse: info(ät)tyonantajat.fi, viimeistään 16.4.

Tervetuloa kevätkokoukseen!
Hallitus

UUDET TYÖEHTOSOPIMUKSET VOIMAAN HELMIKUUN ALUSSA, PALKANKOROTUKSET KESÄKUUN ALUSSA

Maaseudun Työnantajaliiton solmimat maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan, viher- ja ympäristörakentamisalan sekä turkistuotantoalan uudet työehtosopimukset ovat tulleet voimaan helmikuun alussa. Työehtosopimusten sopimuskausi ulottuu tammikuun 2017 loppuun.
Tämän vuoden palkankorotukset tulevat voimaan 1.6.2014. jolloin toteutetaan yleiskorotus (12 senttiä/t tai 20 euroa/kk) sekä tarkistetaan taulukkopalkkoja. Kesäkuun alkuun asti sovelletaan siis nykyisiä palkkoja. Samana ajankohtana tulee muutoksia myös maaseutuelinkeinojen ja puutarha-alan palkkausjärjestelmään. Tiedotamme jäsentyönantajille tarkemmin sopimusalakohtaisista muutoksista.

KEVÄT 2014

MTA järjestää huhtikuussa kaksi työsuhdeasioiden koulutuspäivää, joissa käydään läpi työnantajan kannalta ajankohtaisia ja keskeisiä aiheita. MTA:n sopimusaloilla uudet työehtosopimukset tulivat voimaan helmikuun alussa ja ne sisältävät muutoksia mm. palkkausperusteissa. Työsuhdeasiain Päivä pidetään Tampereella 10.4. ja Turussa 24.4.

Yrittäjä, mikäli et vielä ole MTA:n jäsen, tervetuloa nyt jäseneksi ja koulutukseen! Liittyessäsi jäseneksi ja ilmoittautuessasi Työsuhdeasiain Päivään hyvitämme koulutuspäivän osallistumismaksun jäsenmaksussasi. Lue lisää kohdassa on tietoa koulutuspäivän ohjelmasta.

MTA:n syyskokouksessa 12. joulukuuta valittiin liiton puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2014. Puheenjohtajana jatkaa yksimielisen valinnan perusteella maanviljelijä Kimmo Hovi Orimattilasta. Hallituksen kaikki erovuorossa olleet jäsenet ja varajäsenet valittiin uudelleen, joten hallituksen kokoonpano säilyi ennallaan. Varapuheenjohtajan hallitus valitsee ensimmäisessä kokouksessaan ensi vuonna.

MTA:n hallinto vuonna 2014 löytyy Lue lisää-kohdasta

Maaseudun Työnantajaliitto ja Puu- ja erityisalojen liitto pääsivät perjantaina 25.10. neuvottelutulokseen maaseutuelinkeinojen, puutarha-alan, viher- ja ympäristörakentamisalan sekä turkistuotantoalan työehtosopimuksista. Neuvottelutulos perustuu työllisyys- ja kasvusopimukseen vuosille 2014 – 2016. Uudet työehtosopimukset astuvat voimaan helmikuun alussa 2014.

Vuoden 2014 palkankorotus toteutetaan 1.6., jolloin yleiskorotus on 12 senttiä/tunti tai 20 euroa/kk. Palkkaustaulukot muuttuvat sopimusaloittain samalla korotuksella kuin yleiskorotus. Seuraava palkankorotus on 1.6.2015 suuruudeltaan 0,4 %. Vuoden 2016 palkoista neuvotellaan ensin keskusjärjestöjen välillä ja sen jälkeen työehtosopimusosapuolten välillä. Neuvottelutulokseen sisältyy myös tekstimuutoksia kaikkien sopimusalojen osalta. Tiedotamme uusista työehtosopimuksista tarkemmin jäsentiedotteella.

Työturvallisuuskeskus järjestää maatalous- ja puutarha-alan työnantajille ja työntekijöille työpaikan työsuojeluasioita käsittelevän koulutuspäivän 29.10. Tampereella. Tilaisuudessa käsitellään pienyrityksen työnantajan velvollisuuksiin kuuluvia aiheita kuten esim. riskien arviointia, perehdyttämistä ja työterveyshuollon merkitystä. Ajankohtaispäivän ohjelma ja ilmoittautumisohjeet ovat liitteenä.

Lue PDF >>

Kun viljelijä palkkaa lomittajan työsuhteeseen, tulee tällöin sovellettavaksi Maaseutuelinkeinojen työehtosopimus. Liiton toimistossa on laadittu tietopaketti niiden viljelijöiden käyttöön, jotka itse järjestävät lomituksensa. Tietopaketti on päivitetty ja sitä on tilattavissa toimistostamme 40 euron hintaan.

Nuoria kesätöihin ja tutustumaan maaseutu-, puutarha- ja viherrakennusalaan

Maaseudun Työnantajaliitto ja Puu- ja erityisalojen liitto ovat sopineet "Tutustu työelämään ja tienaa" –ohjelmasta vuosille 2014 – 2016.
Malli on suunnattu peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, ammattistarttilaisille ja lukiolaisille. Malliin kuuluvan kahden viikon harjoittelujakson tavoitteena on edistää peruskoululaisten, kymppiluokkalaisten, ammattistarttilaisten ja lukiolaisten tutustumismahdollisuuksia työelämään ja yrityksiin. Ohjelmalla ei ole tarkoitus korvata normaalia kesätyötä.

Kaksi viikkoa tai kymmenen työpäivää kestävän kesäharjoitteluohjelman mukainen työsuhde voidaan sijoittaa 1.6. – 31.8. väliselle ajalle. Harjoitteluohjelman suorittamisesta työnantaja maksaa kertakaikkisena palkkana 335 euroa, joka sisältää lomakorvauksen. Mikäli harjoittelujakso katsotaan tarkoituksenmukaiseksi sopia em. jaksoa pitemmäksi ajaksi, maksetaan näiltä lisäpäiviltä 33,50 euroa päivässä.

Työnantaja, oletko kiinnostunut saamaan ajankohtaista tietoa jatkuvasti? Järjestäytymällä MTA:n jäseneksi se onnistuu parhaiten. Katso jäsenpalvelumme kotisivultamme!

Yrittämisen mahdollisuudet luonnonvara-alalla ovat jatkuvasti kasvaneet - niihin kannattaa nyt tarttua!

Hämeen, Lahden ja Oulun seudun ammattikorkeakoulut haluavat tukea luonnonvara-alan yrittämistä järjestämällä Biotaloudesta bisnestä -koulutuksen syyskuusta alkaen.

Kyse on korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisestä täydennyskoulutuksesta (30 op), joka on osallistujille maksuton. Koulutus on suunnattu luonnonvara-alalla toimiville tai alalle siirtyville hortonomeille, agrologeille ja metsätalousinsinööreille sekä muille alasta kiinnostuneille korkeakoulutetuille.

Koulutuksessa kehitetään omaa luonnonvara-alan yritystoimintaa. Siihen kuuluu 11 päivää lähiopetusta sekä työssäoppimista ja kehittämistehtäviä. Ilmoittautuminen 7.6. mennessä www.hamk.fi/ilmoittaudu - > luonnonvara-ala. Hämeenlinnan ryhmään valitaan 15 opiskelijaa.

Lue lisää tästä!

Lue PDF aiheesta